Opgraving Bulgarije Djadovo
Opgraving Djadovo
In het boek Van Esfahan tot Efese verwijst Nanny de Vries naar haar Bulgaarse collega Rumen Katincharov met wie zij tien jaar lang leiding gaf aan het door de UNESCO en door de Japanse Tokai Universiteit gesteunde Nederlands-Bulgaarse opgravingsproject van de nederzettingsheuvel in Djadovo, een dorpje in Zuidoost-Bulgarije.
De etnogenese van de Thraciërs
De opgraving van de nederzettingsheuvel in Djadovo was onderdeel van het interdisciplinaire project ‘De etnogenese van de Thraciërs’ onder leiding van Jan Best (zie www.jangpbest.nl »). In de vooraf gegraven proefsleuf was namelijk duidelijk een hiaat zichtbaar tussen de kopertijdlaag en de bronstijdlaag. Het gesignaleerde hiaat viel precies samen met de periode waarin bij Varna aan de Zwarte Zee de proto-Indo-Europese steppencultuur is aangetroffen. De vermenging van de dragers hiervan met die van de voorafgaande vrouwencultuur vormt het begin van de proto-Thracische cultuur. De Djadovo-heuvel is bovendien interessant vanwege de continuïteit van de Thracische bewoning die zelfs doorliep tot in de Bulgaars-Byzantijnse tijd zoals direct bij het opgraven van de bovenste laag bleek.
Beeldmateriaal Djadovo
Ter illustratie wat beeldmateriaal uit het boek ‘Djadovo’, Bulgarian, Dutch, Japanese Expedition, Vol. 1,
Mediaeval Settlement and Necropolis (11th-12th Century). Edited by A. Fol, R. Kantincarov, J. Best, N. de Vries, K. Shoju and H. Suzuki, uitgegeven door Tokai University Press